Cel mai inalt turn din lume se construieste in Arabia Saudita

turn JeddahDe indata ce constructia se va finaliza, turnul Jeddah din Arabia Saudita va deveni cea mai inalta cladire din lume. Planurile inainteaza cu succes, mai ales dupa ce au fost alocate fondurile pentru faza finala (2,2 miliarde de dolari). Se va atinge astfel un nou record in lumea arhitecturii si ingineriei, turnul Jeddah (denumit initial Kingdom Tower) va atinge 1000 de metri si va depasi Burj Khalifa din Dubai cu 173 de metri.

Guvernul saudit a anuntat ca s-a semnat acordul de finantare intre dezvoltator (Jeddah Economic Company) si compania de investitori (Alinma Investment), astfel proiectul a primit unda verde. Turnul urmeaza a gazdui hotelul Four Seasons cu 200 de camere dispuse pe 7 etaje, spatii de birouri pe inca 7 etaje, 121 de apartamente si 318 spatii diferite de locuinte, dar si cel mai inalt observator din lume, la 660 de metri inaltime.

Pentru a deservi cele 170 de etaje va fi nevoie de un sistem avansat, complex. Un total de 64 de lifturi si 12 scari rulante vor facilita accesul vizitatorilor, iar pentru observator, liftul se va deplasa cu o viteza de 10 metri pe secunda.

Arhitectura cladirii este inspirata de imprejurimi iar turnul evoca (potrivit designerilor de la Adrian Smith si Gordon Gill Arhitecture) acele frunze pliante ale unei plante din desert, care se intind catre cer. Ideea este de a reprezenta o noua viata si o noua dezvoltare, o renastere in jurul unui proiect extrem de costisitor.

Momentan, s-a realizat constructia primelor 26 de etaje si se estimeaza finalizarea proiectului in 2020. Jeddah Tower face parte dintr-un proiect amplu, Jeddah Economic City, o comunitate moderna cu o vasta intindere, ce va servi ca un nou centru important de afaceri si de turism. Districtul va cuprinde un mall cu cele mai importante marci de lux, hoteluri si spatii rezidentiale si de birouri.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *