Cea mai scumpa piesa de mobilier FOTO

mobilierRecent, s-a atins un nou record mondial in lumea licitatiilor – s-a vandut cea mai valoroasa piesa de mobilier. Desi nu a fost proiectat pentru a fi foarte confortabil, un scaun creat de Marc Newson a ajuns la un nou proprietar contra unei sume fabuloase. Cea mai valoroasa piesa de mobilier vanduta pana in prezent de orice designer in viata a costat peste 2 milioane de lire sterline (mai exact 2.434.500 lire). Aceasta piesa din aluminiu a fost creata in anii ’80 de catre un designer australian si a devenit o emblema pentru mobilierul modern.

Licitatia a fost castigata de catre un cumparator ce a ramas anonim si a facut oferta prin telefon. Cei ce au organizat evenimentul, Phillips’ Design Evening Sale, au declarat ca Marc Newson este unul dintre cei mai importanti designeri din ultimul sfert de secol.

Fiind foarte prolific de-a lungul carierei, Newson a produs mobilier si obiecte de uz casnic, dar a facut si design pentru biciclete, masini, avioane private si comerciale, iahturi si a colaborat cu un numar de companii si clienti pentru alte proiecte.

Scaunul Lockheed Lounge este considerat a fi o adevarata opera de arta si a devenit sinonim cu tot ceea ce este mai deosebit in design. Prototipul creat in 1988 a depasit de fiecare data estimarile. Prima oara s-a estimat o suma de 500.000-750.000 de lire sterline si s-a obtinut suma de 1.1 milioane de lire, dar Newson a vadut scaunul initial la pretul de 1.000 de dolari.

Este o piesa de mobilier ce a devenit recunoscuta la nivel global si reuseste sa atraga atentia de fiecare data. Designerul este descris ca fiind extrem de talentat, cu o viziune unica. A executat totul cu mare control si precizie si a realizat un produs ce leaga aviatia cu designul interior. Este o perspectiva futurista (mai ales pentru anul in care a fost creat) si o demonstratie a pasiunii unui designer, combinata cu studiile de specialitate si implicatiile culturii moderne.

Elementul central al scaunului Lockheed Lounge este realizat din rasina de poliester si armat cu fibra de sticla, apoi acoperit cu un mozaic de foi de aluminiu. Acestea sunt conectate cu nituri cu cap plat. Picioarele scaunului sunt acoperite cu vopsea cauciucata neagra, desi prototipul original era alb.

Primul model a fost sculptat de catre designer folosind un cutit de bucatarie electric si o perie de sarma, in gradina lui din Sydney. A modelat fibra de sticla si a vrut sa acopere totul cu o singura foaie de aluminiu, insa aceasta procedura s-a dovedit a fi prea complicata.

In total au fost produse 15 astfel de scaune. Cateva se afla in muzee din jurul lumii, in colectiile publice – National Gallery of Victoria din Melbourne, Powerhouse din Sydney, Vitra Design Museum din Germania si The Carnegie Mansion din New York.

Popularitatea piesei de mobilier poate proveni (pe langa toate aceste aspecte estetice) si din faptul ca a fost folosit intr-un videoclip castigator al premiului Video Music Awards (Madonna – Rain) sau pentru faptul ca Marc Newson s-a alaturat echipei de design de la Apple.

Iata cum arata cea mai valoroasa piesa de mobilier vanduta pana in prezent.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *